CANbus – het Controller Area Network bussysteem – is een standaard voor een seriële databus die oorspronkelijk werd ontwikkeld om elektronische besturingseenheden in voertuigen aan elkaar te koppelen. Daarbij is CANbus bij uitstek geschikt voor omgevingen waar veel elektromagnetische storingen aanwezig zijn.

CANopen is de bijbehorende communicatie- en profielstandaard en derhalve geschikt voor systemen die via CANbus met elkaar communiceren. Dankzij dit protocol kunnen apparaten van diverse leveranciers onderling met elkaar communiceren waardoor ze eenvoudig samen een complete oplossing vormen.

CANbus bij TEVEL
CAN bus en CAN open zijn onder meer terug te vinden bij de SMART9 en EMD besturingen van Epis – vertegenwoordigd door TEVEL – die gebruik maken van dit standaard veldbussysteem. De SMART9 en EMD reeksen omvatten compacte en complete machinebesturingen met een HMI en digitale en analoge in- en uitgangen. Qua programmeertalen is te kiezen uit Codesys, C++ of IEC-61131-3 Grips_cp zijnde AWL, ST, AS of KOP of kies voor een combinatie.