Roterende Encoders.
Een roterende encoder is een precisie meetinstrument welke het verdraaien van de encoders-as vertaald in een Analoog of Digitaal elektrisch signaal of een Digitale code.

Incrementeel Encoder

Aangesloten op de juiste elektronische apparatuur, Denk hierbij aan Frequentie regelaars, Counters of Controllers. kan men deze signalen vertalen naar snelheid, afstand, richting of positie. Grofweg zijn roterende encoders onder te verdelen in incrementeel en absoluut encoder. Voor beiden kunnen wij een magnetische of een optische variant aantreffen.

Incrementeel encoder.
De meeste incrementeel encoders ook wel pulsgever genoemd, en door sommigen zelf “tacho” wat niet zo is, maar wel begrijpelijk, produceren meerdere blokgolf signalen. Zo kan men door gebruik te maken van twee elektrisch 90 graden verschoven blokgolven, ook wel A en B signaal, bepalen of een encoder-as rechtsom of linksom draait. Het meten van een exacte positie kan met een incrementeel encoder alleen worden bepaald als men vanaf het beginpunt of referentiepunt gaat meten. Immers iedere stap is een puls en geen unieke code.

Absoluut encoder.
Een absoluut encoder is ontworpen om altijd de exacte positie van de encoder-as weer te geven, doormiddel van een op de disc aangebrachte codering. Deze coderingen kan naar elke omwenteling van de Encoder-as opnieuw beginnen. Ook wel single-turn genoemd en meestal wordt gebruikt voor het bepalen van een hoek in graden. Meerdere rotatie zijn ook mogelijk en wordt gebruik voor een absolute positiemeting van een afgelegde weg. Derhalve spreekt men dan ook van een absoluut Multiturn-encoder.

Absoluut Encoder

Mechanische en Electrische eigenschappen.
Voor zowel de Incrementeel als absoluut encoder geldt een grote variatie in, mechanische bouwvormen en elektrische eigenschappen. Denk hierbij aan, de verschillende veldbussystemen zoals Profinet, Profibus,Ethernet, etc.etc. maar ook analoge waarde zoals 0 – 4 mAh of 0 -10 V zijn mogelijk. Neem hiervoor contact op met een van onze hieronder genoemde encoderspecialisten.

TEVEL Als encoder specialist.
TEVEL vertegenwoordigt drie Europese encoder-merken, hetgeen resulteert in een uitgebreid en gevarieerd assortiment aan oplossingen. Naast het leveren van standaardoplossingen, ontwikkelt TEVEL ook klantspecifieke encoders. Branchegebieden welke gebruik maken van TEVEL als encoder specialist zijn.

  • Lift-industrie: Snelheidsbewaking, positionering liftkooi.
  • Windmolens: Positiemeting van de wieken, monitoren van de rotatiesnelheid.
  • Verpakkingsindustie: Instellen van breedte, hoogte of lengte verpakkingsmachines.
  • Offshore: Heavy Duty encoder, Atex, RVS361, voor gebruik in lieren, Kabeltrommels.
  • Metaal en Hout verwerkende industrie: Aanslag en hoogte instelling.
  • Medische industrie: positionering patienten en instrumenten in Röntgen-, CT- of MRI-omgeving.

Hans Blauw

 

Account Manager

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
h.blauw@tevel.nl
 
    Hans Blauw

Wilbert Coenen

 

Sales Engineer

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
w.coenen@tevel.nl
 
    Wilbert Coenen