Lineaire Encoders.
Een Lineaire encoder is een precisie meetinstrument welke een afgelegde weg leest van een puls of gecodeerde meetband. Hierin kunnen we 2 principes onderscheiden Magnetische en Optische meetsystemen. De sensor vertaald de ingelezen puls of code in een Analoog of Digitaal elektrisch signaal. In principe verschilt de werkingswijze niet veel t.o.v. een roterende encoder.
Aangesloten op de juiste Elektronische apparatuur, denk hierbij aan een besturingscontroller, Counters of uitleesunit. kan men deze signalen vertalen naar snelheid, afstand of positie. Grofweg zijn Lineaire encoders onder te verdelen in een incrementeel en/of absoluut meetsysteem.

Incrementeel lineair encoder.
De meeste incrementeel Lineair encoders produceren een blokgolf of een sinus signnaal. Ook hierbij geld, dat een lineaire positie alleen kan worden bepaald vanaf een referentiepunt of een nulpunt. Bij een spanningsuitval zal men dan ook vanaf een nulpunt of referentiepunt opnieuw de meting moeten starten. Alle Lineair incrementeel encoders die worden geleverd door TEVEL, genereren een bi-directionele output d.w.z. minimaal leveren deze systemen een A en B signaal, waardoor men ook hieruit de richting van de sensor kan halen.

Absoluut Lineair encoder.
Een absoluut  Lineair encoder is ontworpen om onafhankelijk van de plaats van de sensor, bij het opstarten van het systeem de exacte positie weer te geven. Doormiddel van een op de meetband aangebrachte unieke codering per stap, kan men hieruit een lineair positie bepalen, die absoluut is.
meerde type uitgang signalen zijn net als bij roterende encoders mogelijk. Bij een absoluut encoder meetsysteem t.o.v. een incrementeel meetsysteem dient men rekening te houden met de beperkte lengte van de meetband.

Mechanische en Electrische eigenschappen.
Voor zowel de Incrementeel als absoluut lineair encoder geldt een grote variatie in mechanische bouwvormen en elektrische eigenschappen, denk hierbij aan verschillende resoluties, aansluitspaningen, en spanning- niveaus zoals TTL en HTL. Ook verschillende bouwvormen om te worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Neem hiervoor contact op met een van onze hieronder genoemde encoder specialisten

Tevel als encoder specialist.
TEVEL vertegenwoordigt 2 Europese encoder-merken, hetgeen resulteert in een uitgebreid en gevarieerd assortiment aan oplossingen. Naast het leveren van standaardoplossingen, ontwikkelt TEVEL ook klant specifieke encoders. Branche gebieden welke gebruik maken van TEVEL als encoder specialist zijn.

  • Lift-industrie: Snelheidsbewaking, positionering liftkooi.
  • Glasindustie: Hoge omgevingseisen.
  • Verpakkingsindustie: Instellen van breedte, hoogte of lengte verpakkingsmachines.
  • Offshore: Heavy Duty encoder, Atex, RVS361, voor gebruik in lieren, Kabeltrommels.
  • Metaal en Hout verwerkende industrie: Aanslag en hoogte instelling.
  • Medische industrie: positionering patienten en instrumenten in Röntgen-, CT- of MRI-omgeving.

Hans Blauw

 

Account Manager

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
h.blauw@tevel.nl
 
    Hans Blauw

Wilbert Coenen

 

Sales Engineer

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
w.coenen@tevel.nl
 
    Wilbert Coenen