TEVEL heeft een speciale ‘one-off’ zaagmachine ontworpen en gebouwd voor Rottink Almelo, producent van zuigerveren voor met name verbrandingsmotoren. Het eisenpakket dat Rottink aan deze machine stelde was groot. Het moest elk gewenst vorm inkeping kunnen zagen in elk formaat zuigerveer uit verschillende soorten metaal, waaronder ook gehard staal.

Uit het gebruik van verschillende materialen en afmetingen volgde automatisch de eis dat de machine met verschillende zaagbladen en verschillende toerentallen moest kunnen werken. De zaagbladen moesten gemakkelijk toegankelijk ingebouwd worden om zo snel te kunnen wisselen.  Bovendien wilde Rottink kunnen zagen in een hoek tussen – 45° en + 45°.  Qua bedieningspaneel moest alles vooral eenvoudig blijven: één bibliotheek met vaste presets per type te zagen zuigerveer (spoed, toerental, horizontale verplaatsing, …)

Omstellen van de machine wordt zo erg gemakkelijk!
Voor de realisatie van dit complexe mechatronische vraagstuk heeft TEVEL een beroep gedaan op de kennis en ervaring van eigen TEVEL machinebouwonderdelen, en op een stukje hulp uit de keten, met name van buurman Klein Mechaniek, ontwikkelaar-producent van zeer specifieke componenten.

Doordat aandrijf- en besturingscomponenten van verschillende merken zijn gebruikt, is deze machine een mooie showcase geworden van een goede oplossing opgebouwd uit een mix aan merken. Niet alle mechatronische bouwonderdelen hoeven volgens TEVEL  per se bij één partij c.q. ‘totaalaanbieder’ betrokken te worden.  In de uiteindelijke machine zitten o.a. een Epis controller (met touchscreen!), vijf Gunda stappenmotoren, twee Merkes servomotoren met twee Gefran regelaars.

Alle aandrijf- en besturingscomponenten communiceren via CANopen. Dit protocol maakte het ontwerpen en bouwen van de zaagmachine een stuk eenvoudiger. Er is minder lokale I/O nodig, dus minder bedrading en heel wat componenten hebben zelf ook intelligentie aan boord. Alle regelkringlopen zijn ondergebracht in lokaal aanwezige elektronica. Dit draagt bij aan de stabiliteit van de totale besturing. De applicatiesoftware, zowel machineafloop als visualisering, is door TEVEL zelf in CoDeSys geschreven.

Eric Sülter

 

DirecteurE-mailadres
e.sulter@tevel.nl
 
    Eric Sülter

Rob Ambting

 

Project ManagerE-mailadres
r.ambting@tevel.nl
 
    Rob Ambting