Projectbeschrijving

Pick-and-Place Machine, Stageproject HAN Hogeschool & TEVEL

Opdracht: het ontwerp en bouwen van een ‘pick-and-place’ machine waarvan, aan de hand van een precisiemeting, kan aangetoond worden dat na een intensieve gebruiksperiode met veel snelle handelingen de accuratesse van het systeem behouden blijft. Het apparaat is in staat drie elektrisch aangedreven bewegingen te maken, programmeerbaar in vrij te kiezen configuratie c.q. volgorde: een open-dicht gripbeweging, een horizontale X-as en een vertikale Y-as beweging. De controlerende precisiemeting wordt gerealiseerd door een analoge micrometer aan het einde van de X-as. De objecten die verplaatst worden zijn drie plastic balletjes, normaal gebruikt in een tafelvoetbalspel (diameter ca. 35 mm).

Een bijkomende uitdaging was het geheel, inclusief besturing, op basis van componenten uit het TEVEL-assortiment te bouwen.

Gebruikte componenten: Gunda gripper (Colibri-C), Gunda stappenmotor (Colibri23), Merkes servomotor (MH3), Gefran frequentieregelaar (XVY), UniMotion lineaire units voor de X- en Y-as bewegingen (CTJ-145 & CTV-110), Kanya profiel, EPIS controler (Smart 9 T070)

Betrokken studenten:

• Ramazan Can – 2e jaar werktuigbouwkunde HAN Hogeschool

• Mats van Kesteren – 3e jaar werktuigbouwkunde HAN Hogeschool

Eric Sülter

 

DirecteurE-mailadres
e.sulter@tevel.nl
 
    Eric Sülter

Rob Ambting

 

Project ManagerE-mailadres
r.ambting@tevel.nl
 
    Rob Ambting