Tacho generator

Tachogenerator

Voor het meten van snelheid in lift-applicaties.

Een elektromechanische generator is een apparaat geschikt voor het produceren van elektriciteit dmv mechanische energie, meestal het draaien van een as. Wanneer de as niet verbonden is met een belastingsweerstand, genereert deze een spanning evenredig met de rotatiesnelheid van de as. Hierdoor is een tachogenerator zeer geschikt als meet-sensor voor het meten van de as snelheid in mechanische systemen. Een generator speciaal ontworpen en voor deze toepassing wordt vaak een tachogenerator genoemd.

Door de spanning te meten, welke geproduceerd door een tachogenerator, kunt u eenvoudig bepalen wat de rotatiesnelheid van wat haar mechanisch verbonden as, is. Het meest voorkomende spanning signaal-meetbereik van tachogeneratoren is 0 tot 10 volt. Aangezien een tachogenerator bij stilstand geen spanning genereert, kan de nul niet “live” worden weergegeven als standaard signaal. Tachogeneratoren zijn beschikbaar met verschillende “full scale” (10 volt) snelheden, geschikt voor verschillende toepassingen. Hoewel een divider spanning theoretisch kan worden gebruikt om het snelheidsbereik van een tachogenerator uit te breiden van de meetbare schaal 0-10 volt, is dit niet aan te raden, want dit gaat ten koste van de meetnauwkeurigheid en de levensduur van de Tachogenerator.

Met een tachogenerator kunt u ook draairichting meten, middels de polariteit van de uitgangsspanning. Wanneer een permanent magneet DC generator van draai-richting verandert, zal de polariteit van de uitgangsspanning omdraaien. In meet- en controlesystemen waar directionele indicatie benodigd is, bieden een Tachogenerator een eenvoudige en betrouwbare oplossing.

Tachogeneratoren worden veel toegepast voor het meten van de snelheid en draairichting van elektromotoren, en de apparatuur die deze motoren aandrijven, zoals liften, transportbanden, gereedschapswerktuigen, mixers, ventilatoren, enz.

Hans Blauw

 

Account Manager

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
h.blauw@tevel.nl
 
    Hans Blauw

Wilbert Coenen

 

Sales Engineer

Telefoonnummer

026 303 00 60

E-mailadres
w.coenen@tevel.nl
 
    Wilbert Coenen
TEVEL’s partner voor tachogenerator: