Projectbeschrijving

Bedrijf: BV Vormenfabriek Tilburg

Plaats: Tilburg

Sector: Voedingsmiddelen industrie

Bedrijfsomschrijving:

BV Vormenfabriek Tilburg is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en wereldwijde verkoop van polycarbonaat spuitgiet-, thermo- en siliconen rubbervormen voor de chocolade en snoepgoed industrie. Dat kunnen zomaar sinterklazen of paashazen zijn!

Probleemstelling:

Vormen voor chocolade figuren en paaseieren bestaan uit twee helften (voor- en achterkant) die aan elkaar bevestigd zijn met behulp van magneten. Deze machine last (ultrasoonlassen) de magneten op de vormen. Door de grote diversiteit van chocolade figuren zijn er veel variaties in de vormen en dus ook in de posities van de magneten. Omdat de machine al redelijk ‘op leeftijd’ was, waren er geen vervangende onderdelen beschikbaar. De vormenfabriek stond voor de keuze: vervangen of een retrovit?

Oplossing:

In eigen beheer heeft de BV Vormenfabriek Tilburg de mechanische kant van de machine een retrovit gegeven. TEVEL heeft het totale besturings- en aandrijfgedeelte vernieuwd. Daarmee voldoet deze machine weer aan de huidige machine normen. Bovendien is er een grote verbetering in het bedieningsgemak gerealiseerd. Er is gebruik gemaakt van een CAN veldbus systeem zowel voor aansturing van de Colibrie stappenmotoren als ook het Festo ventieleiland. De centrale besturing is opgezet met een EPIS Smart-9 controller. Deze verzorgt de besturingsafhandelingen (PLC) en communiceert ook met de database (CAD/CAM) voor de magneet posities. Het touchpanel geeft de operator een duidelijk overzicht van de machine cyclus en de mogelijkheden om op een eenvoudige wijze de magneet posities aan te passen. Door een brede kennis van de toegepaste handelscomponenten is TEVEL in staat een slimme oplossing te bieden voor een redelijke prijs!

Eric Sülter

 

DirecteurE-mailadres
e.sulter@tevel.nl
 
    Eric Sülter

Rob Ambting

 

Project ManagerE-mailadres
r.ambting@tevel.nl
 
    Rob Ambting