Roterende encoders

Een roterende encoder is een precisie meetinstrument dat het verdraaien van de encoder-as vertaalt in een analoog of digitaal elektrisch signaal of een digitale code.

Wanneer het instrument is aangesloten op de juiste elektronische apparatuur (u kunt hierbij denken aan frequentieregelaars, counters of controllers), kan het encoder-signaal vertaald worden naar snelheid, afstand, richting of positie. Grofweg zijn roterende encoders onder te verdelen in incrementele en absolute encoders. Van beide kunnen wij een magnetische of een optische variant aanbieden.

 

Incrementele encoder

De meeste incrementeel encoders, ook wel pulsgever genoemd, produceren meerdere blokgolf-signalen. Door gebruik te maken van twee 90º elektrisch verschoven blokgolven (ook wel A en B signaal genoemd), kunt u bepalen of een encoder-as rechtsom of linksom draait. Het meten van een exacte positie kan met een incrementeel encoder alleen worden bepaald als vanaf het beginpunt of referentiepunt wordt gemeten. Immers iedere stap is een puls en geen unieke code. Een incrementeel encoder wordt daarom vooral toegepast bij het meten van toerental.

Absolute encoder

Een absoluut encoder is ontworpen om altijd een exacte positie van de encoder-as weer te geven met behulp van een op de disc aangebrachte digitale codering. Deze codering kan na iedere omwenteling van de encoder-as weer op nul beginnen en wordt daarom ook wel een single-turn encoder genoemd. Dit type encoder wordt meestal gebruikt voor het bepalen van een hoek (in graden). Meerdere rotaties zijn ook mogelijk. Dan wordt een encoder gebruikt voor een absolute positiemeting na een aantal roterende bewegingen. Daarom spreekt men hier van een absoluut multiturn-encoder.
Algemene encoder brochure

Mechanische en elektrische eigenschappen

Voor zowel incrementeel als absoluut encoders is een grote variëteit aan mechanische bouwvormen en elektrische eigenschappen beschikbaar. Zo kunt u voor communicatie met machinebesturingen denken aan verschillende veldbussystemen zoals Profinet, Profibus, Ethernet, etc. Maar ook analoge waardes zoals 4 – 20 mA of 0 -10 V zijn mogelijk. Neem hiervoor contact op met een van onze encoder-specialisten.

TEVEL als encoder-specialist

TEVEL vertegenwoordigt drie Europese encoder-merken, Door hun aanbod te combineren ontstaat een uitgebreid en gevarieerd programma aan oplossingen. Behalve standaardoplossingen ontwikkelt TEVEL ook klantspecifieke encoders. Branches die gebruik maken van TEVEL als encoder-specialist zijn.

  • Lift-industrie: Snelheidsbewaking, positionering liftkooi.
  • Windmolens: Positiemeting van de wieken, monitoren van de rotatiesnelheid.
  • Verpakkingsindustrie: Instellen van breedte, hoogte of lengte van verpakkingsmachines.
  • Offshore: Heavy Duty encoder, Atex, RVS316, voor gebruik in onder meer lieren en kabeltrommels.
  • Metaal- en houtverwerkende industrie: Aanslag en hoogte instelling.
  • Medische industrie: positionering patiënten en instrumenten in Röntgen-, CT- of MRI-omgeving.

Meer weten?

Hans Blauw

Account Manager
026 - 303 0060 h.blauw@tevel.nl

Wilbert Coenen

Sales Engineer
026 - 303 0060 w.coenen@tevel.nl

Bekijk andere encoders oplossingen