Roterende Encoders

Een roterende encoder is een precisie meetinstrument die het verdraaien van de encoder-as vertaalt in een analoog of digitaal elektrisch signaal of een digitale code.

Aangesloten op de juiste elektronische apparatuur, denk hierbij aan een frequentieregelaars, counters of controllers, kan het encoder-signaal vertaald worden naar snelheid, afstand, richting of positie. Grofweg zijn roterende encoders onder te verdelen in een incrementeel en/of een absoluut encoder. Voor beiden kunnen wij een magnetische of een optische variant aanbieden.

 

Incrementeel encoder

De meeste incrementeel encoders, ook wel pulsgever genoemd, produceren meerdere blokgolf-signalen. Zo kan men door gebruik te maken van twee 90º elektrisch verschoven blokgolven, ook wel A en B signaal, bepalen of een encoder-as rechtsom of linksom draait. Het meten van een exacte positie kan met een incrementeel encoder alleen worden bepaald als men vanaf het beginpunt of referentiepunt gaat meten. Immers iedere stap is een puls en geen unieke code. Een incrementeel encoder wordt daarom veel toegepast bij het meten van snelheid.

Absoluut encoder

Een absoluut encoder is ontworpen om altijd een exacte positie van de encoder-as weer te geven, d.m.v. een op de disc aangebrachte digitale codering. Deze codering kan naar iedere omwenteling van de encoder-as opnieuw beginnen. En wordt daarom ook wel een single-turn encoder genoemd. dit type encoder wordt meestal gebruikt voor het bepalen van een hoek in graden. Meerdere rotaties zijn ook mogelijk en wordt gebruikt voor een absolute positiemeting van een afgelegde weg. Derhalve spreekt men hier van een absoluut multiturn-encoder.

 

 

Mechanische en elektrische eigenschappen

Voor zowel incrementeel als absoluut encoder geldt een grote variatie in mechanische bouwvormen en elektrische eigenschappen. Denk hierbij aan de verschillende veldbussystemen zoals Profinet, Profibus, Ethernet, etc, maar ook analoge waardes zoals 0 – 4 mAh of 0 -10 V zijn mogelijk. Neem hiervoor contact op met een van onze hieronder genoemde encoder-specialisten.

TEVEL als encoder-specialist

TEVEL vertegenwoordigt drie Europese encoder-merken, hetgeen resulteert in een uitgebreid en gevarieerd programma aan oplossingen. Naast het leveren van standaardoplossingen, ontwikkelt TEVEL ook klantspecifieke encoders. Branchegebieden welke gebruik maken van TEVEL als encoder-specialist zijn.

  • Lift-industrie: Snelheidsbewaking, positionering liftkooi.
  • Windmolens: Positiemeting van de wieken, monitoren van de rotatiesnelheid.
  • Verpakkingsindustrie: Instellen van breedte, hoogte of lengte van verpakkingsmachines.
  • Offshore: Heavy Duty encoder, Atex, RVS361, voor gebruik in lieren, kabeltrommels.
  • Metaal en Hout verwerkende industrie: Aanslag en hoogte instelling.
  • Medische industrie: positionering patiënten en instrumenten in Röntgen-, CT- of MRI-omgeving.

Meer weten?

Hans Blauw

Account Manager
026 - 303 0060 h.blauw@tevel.nl

Wilbert Coenen

Sales Engineer
026 - 303 0060 w.coenen@tevel.nl

Bekijk andere encoders