Lineaire encoders

Een lineaire encoder is een precisie meetinstrument welke de afgelegde weg leest van een puls-meetband of gecodeerde meetband.
Hierin kunnen we 2 principes onderscheiden: magnetische en optische meetsystemen. De sensor bevindt zich in de leeskop die langs de meetband beweegt en vertaalt de ingelezen puls of code in een analoog of digitaal elektrisch signaal. In principe verschilt de werkingswijze niet veel t.o.v. een roterende encoder.

Aangesloten op de juiste elektronische apparatuur, (denk hierbij aan een controller of een uitleesunit) kan de elektronica deze signalen vertalen naar snelheid, afstand of positie. Grofweg zijn lineaire encoders onder te verdelen in incrementele en/of absolute meetsystemen.

Incrementeel lineair encoder

De meeste incrementeel lineair encoders produceren een blokgolf of een sinussignaal. Ook hierbij geldt dat een lineaire positie alleen kan worden bepaald vanaf een referentiepunt of een nulpunt. Bij het uitvallen van de voedingsspanning zal men dan ook vanaf een nulpunt of referentiepunt opnieuw de meting moeten starten. Alle lineair incrementeel encoders die worden geleverd door TEVEL, genereren een bi-directionele output d.w.z. minimaal leveren deze systemen een A en B blokgolf signaal. Omdat het B signaal 90 elektrische graden is verschoven van het A signaal, kan hieruit de bewegingsrichting van de sensor worden gehaald.

Absoluut lineair encoder

Een absoluut lineair encoder is ontworpen om de exacte positie weer te geven, onafhankelijk van de positie van de sensor bij het opstarten van het systeem. Door middel van een op de meetband aangebrachte unieke codering, kan men hieruit een lineaire positie bepalen die absoluut is.
Net als bij roterende encoders zijn meerdere type uitgangssignalen mogelijk.

Bij een absoluut lineair encoder meetsysteem dient u rekening te houden met de beperkte lengte van de meetband. Deze is afhankelijk van de resolutie van de meetband en de maximale codering. Dit in tegenstelling tot een incrementeel meetsysteem.

Lineair encoder brochure

CTL encoder

CTL is een lineaire eenheid met een geïntegreerde high-performance UNIMOTION lineaire motor. Hoge nauwkeurigheid wordt bereikt met behulp van een precisie lage ruis lineair geleidingssysteem terwijl de lineaire motor extreem hoge dynamische bewegingen mogelijk maakt. Snelheden tot 5 m/s zijn te bereiken en bieden de hoogste acceleratie van alle lineaire eenheden van UniMotion.

Door de lineaire motoraandrijving zijn de CTL lineaire eenheden spelingsvrij en de lineaire CTL-eenheden bieden een reeks verschillende ingebouwde incrementele en absolute meetsystemen.

Als optie kan een standaard kabelrups aan de unit worden toegevoegd. De standaard kabelrups is specifiek geschikt om in zeer dynamische toestand te werken en geluidsarme toepassingen dankzij een speciaal linkontwerp. Een corrosiebestendige beschermstrip beschermt de binnenkant van het apparaat tegen omgevingsinvloeden zoals vuil of deeltjes. De innovatieve spanoplossing biedt perfecte uitlijning van de beschermkap, zelfs bij lange slagen en hoge versnellingen.

De geanodiseerde aluminium profielbehuizing heeft zijsleuven voor de klemarmaturen en de magnetische veldsensoren. Een centrale smeerpoort aan beide zijden van de slede maakt eenvoudige reiniging mogelijk en zorgt voor eenvoudig onderhoud.

De aluminium profielen zijn geproduceerd volgens de EN 12020-2 norm.

CTL lineaire encoder brochure

LMCA encoder

LMCA lineaire motoren zijn uitgerust met twee soorten temperatuursensoren die over het algemeen worden gebruikt voor oververhittingsbeveiliging.

Het eerste type is KTY83-122 die thermisch gekoppeld is aan de U-wikkeling. De tweede is de PTC, die bestaat uit drie PTC’s die in serie zijn verbonden. De PTC sensoren zijn thermisch gekoppeld aan U-, V- en W-spoelen, geharmoniseerd volgens de NORM DIN 44082. De KTY83-sensor wordt vaak gebruikt voor het bewaken van de motortemperatuur, terwijl de PTC-sensor wordt gebruikt voor afsnijbeveiliging wanneer de motor temperatuur hoger is dan de maximaal toegestane temperatuur. Voor continue werking wordt aanbevolen dat de motortemperatuur niet hoger is dan 80 % (100°C) van de maximaal toegestane motor temperatuur (125°C).

Er zijn drie verschillende designs beschikbaar, LMCA 30, 60 en 90.

LMCA 30 is het kleinste ontwerp, biedt een uitstekende verhouding tussen maximaal snelheid en de massa van de forcer, dus het is geschikt voor toepassingen met licht laadvermogens, waar hoge snelheden en versnellingen vereist zijn.

LMCA 60 is de mid-range ontwerp. Vanwege het mid-range ontwerp, biedt de LMCA 60 een hoge dynamiek en een geweldige snelheid-krachtverhouding.

LMCA 90 is het sterkste ontwerp. Deze wordt voornamelijk gebruikt in toepassingen waar de axiale krachteisen het hoogst zijn.

 

LMCA lineaire encoder brochure

 

Mechanische en elektrische eigenschappen

Voor zowel de incrementeel als absoluut lineair encoder geldt een grote variatie in mechanische bouwvormen en elektrische eigenschappen. Denk hierbij aan verschillende resoluties, aansluitspanningen en spanningsniveaus zoals TTL en HTL. Ook zijn er verschillende bouwvormen welke kunnen worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Neem hiervoor contact op met een van onze encoder-specialisten.

Tevel als encoder specialist.

TEVEL vertegenwoordigt 3 Europese encoder-merken, hetgeen resulteert in een uitgebreid en gevarieerd assortiment aan oplossingen. Naast het leveren van standaardoplossingen, ontwikkelt TEVEL ook klant specifieke encoders. Branche gebieden welke gebruik maken van TEVEL als encoder specialist zijn.

  • Lift-industrie: Snelheidsbewaking, positionering liftkooi.
  • Glasindustie: Hoge omgevingseisen.
  • Verpakkingsindustie: Instellen van breedte, hoogte of lengte verpakkingsmachines.
  • Offshore: Heavy Duty encoder, Atex, RVS316, voor gebruik in lieren, Kabeltrommels.
  • Metaal en Hout verwerkende industrie: Aanslag en hoogte instelling.
  • Medische industrie: positionering patienten en instrumenten in Röntgen-, CT- of MRI-omgeving.

Meer weten?

Hans Blauw

Account Manager
026 - 303 0060 h.blauw@tevel.nl

Wilbert Coenen

Sales Engineer
026 - 303 0060 w.coenen@tevel.nl

Bekijk andere encoder oplossingen