Gedeputeerde Traag bezoekt TEVEL

Annemieke Traag, gedeputeerde van provincie Gelderland, heeft oa innovatie in haar portefeuille. Ter toetsing van haar beleid bezoekt ze jaarlijks innovatieve MKB-bedrijven uit Gelderland. Op 10 april jl, heeft ze TEVEL Techniek BV in Westervoort bezocht.

De provincie Gelderland heeft 7 Regionale Centra voor Technologie in het leven geroepen, om MKB-bedrijven te ondersteunen met innovatie. Jaarlijks bezoekt Gedupeerde Traag innovatieve MKB-bedrijven, om te ervaren hoe ze omgaan met innovatie, en om meer inzicht te krijgen in de effecten van het gevoerde innovatie beleid.

Samen met Jan van de Weerd van het PCTmg (Platform Creatieve Technologie Midden-Gelderland), heeft Gedeputeerde Traag TEVEL Techniek BV bezocht.  “TEVEL is een innovatief bedrijf, dat klanten adviseert in het oplossen van technische vraagstukken voor flexibele productieproces automatisering”, vertelt Eric Sülter, directeur van TEVEL. De oplossing varieert van een technisch component tot complete productieautomatiserings-systemen. TEVEL heeft een team van ervaren HBO-opgeleide engineers, dat pasklare oplossingen ontwikkelt op klantaanvragen. Daarnaast maakt TEVEL gebruik van de expertise van haar uitgebreide netwerk aan partners in binnen- en buitenland.

Bij nieuwe, onbekende vraagstukken wordt regelmatig contact gezocht met het PCT of een van de andere RCT’s, om de juiste expertise te vinden. Zo heeft TEVEL enkele innovatievouchers mogen inzetten voor haalbaarheidsstudies; en is TEVEL zelf ook kennispartner geweest van collega MKB-bedrijven uit Gelderland.

 

Juist bij onbekende, technisch uitdagende, vraagstukken is het financiële risico vaak groot. “Hoe gaan jullie om met dit soort uitdagingen” vraagt gedeputeerde Traag. Een financiële buffer opbouwen kost tijd, en de mogelijkheden via banken zijn erg beperkt. TEVEL probeert door middel van samenwerking (via haar netwerk) het financiële risico te beperken; en tevens de juiste experts (oa via het PCTmg) erbij te betrekken, licht Sülter toe. Wellicht kunnen innovatie-subsidies en fondsen van de provincie Gelderland ook mogelijkheden bieden, geeft gedeputeerde Traag aan.

 

Onderwijs

Op de vraag van gedeputeerde Traag, hoe TEVEL zorgt dat ze ook in de toekomst over goed geschoolde engineers kunnen blijven beschikken; geeft Sülter aan dat TEVEL de contacten met de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) heeft aangehaald. Door inzet van HBO-stagiaires en afstudeerders (W en E), kunnen de studenten ervaring opdoen in de praktijk; en heeft TEVEL een goed idee van de kwaliteit van het onderwijs. Om betere aansluiting van theorie op praktijk te krijgen, heeft de HAN onlangs een nieuwe onderwijsvorm in het leven geroepen: ‘duaal leren’. Waarbij de student 2 dagen per week naar school gaat; en 3 dagen op een leer-werk plek actief is. Ook TEVEL heeft aan 2 ‘duaal lerende’ studenten, een leer-werk plek ter beschikking gesteld.