IP68 roterende encoder dankzij contactloze aftasting

Lika MIK36 & MSK36:  heavy duty, compact, hoge rotatiesnelheden, lange levensduur

Westervoort, 17 juni 2013  –  Lika Electronic (It) introduceert een nieuwe ‘lagerloze’ roterende encoder, in incrementele en absolute uitvoering. De compacte MIK36 & MSK36 zijn bijzonder geschikt voor installatie op assen met kleine diameter en voor toepassingen in agressieve omgevingen. Positie- en snelheidsmetingen bij hoge rotatiesnelheden tot 40.000 rpm vormen geen probleem. In Nederland worden Lika encoders geadviseerd en verdeeld door TEVEL Components in Westervoort.

De MIK36 en MSK36 maken de familie van Lika contactloze encoders nog completer.  Engineers krijgen een degelijk gebouwd meetsysteem in handen, zonder bewegende delen, contact, frictie of slijtage. Het meetprincipe is gebaseerd op een magneet die pulsen geeft aan een losstaande ‘voelkop’. De magneet heeft een 6, 8 of 10 mm binnendiameter voor de installatie op een uitgaande as, elektrische motor, actuator of drive.

De twee los van elkaar staande encoderelementen functioneren zonder enige mechanische interactie. Hierdoor wordt voorkomen dat schokken, vibraties,  mechanische stress of eddy currents worden overgedragen van de roterende as naar het ‘voelend’ element. De afwezigheid van slijtgevoelige onderdelen, zoals kogellagers, leidt tot een langere levensduur, een hogere efficiëntie, betere signaaloverdracht, een vermindering van ‘downtimes’ en lagere onderhoudskosten.

Naast zijn robuuste en compacte behuizing (36 mm diameter en 31,6 mm diepte) is deze pulsgever ook IP68 beveiligd. Dit maakt de MIK36M/SK36 buitengewoon geschikt voor de meest zware industriële toepassingen in de meest ruige industriële omgevingen: mijnen, olie en gas winning, machines voor bewerking van steen, glas, marmer, metaal, …

Dankzij geavanceerde elektronica die magnetisme detecteert kunnen zeer nauwkeurig snelheden en posities bepaald worden bij roterende toepassingen tot 40.000 rpm.  Denk hierbij aan spindelmotoren in draaibanken, frees- en CNC-machines.

De MIK36 incrementele encoder levert een resolutie tot 2048 PPR en genereert digitale signalen (AB0,/AB0) via NPN, Push-Pull en Line Driver output circuits. De maximale telfrequentie is 300 kHz. De absolute MSK36 levert de 13-bit informatie van de absolute positie aan de hand van een SSI interface in zowel Binary als Gray code.