Grote EZ delegatie bezoekt TEVEL in Westervoort

In het kader van “Innovatie in de grensregio” heeft het INTERREG-secretariaat (Kleve), samen met Oost NL, een werkbezoek georganiseerd op 13 december jl. Medewerkers van het ministerie van Economische Zaken, Oost NL en INTERREG, ervaren innovatie en samenwerking in de Nederlands-Duitse grensregio, oa door een werkbezoek aan TEVEL Techniek BV in Westervoort.

Het bezoek van de grote EZ delegatie (16 personen) aan TEVEL heeft ook de belangstelling van de lokale burgemeester, Arend van Hout, gewekt. Hij was aanwezig om de delegatie een warm ontvangst te geven in Westervoort.

“TEVEL is een innovatief bedrijf, dat klanten adviseert in het oplossen van technische vraagstukken voor flexibele productieproces automatisering”, vertelt Eric Sülter, directeur-eigenaar van TEVEL. De oplossing varieert van een technisch component tot complete mechatronische systemen. TEVEL heeft een team van ervaren HBO-opgeleide engineers, dat pasklare oplossingen ontwikkelt op klantaanvragen. Daarnaast maakt TEVEL gebruik van de expertise van een uitgebreid kennis-netwerk aan partners in binnen- en buitenland.

Subsidie bij innovatie

Speciaal voor innovatieve mkb’ers in de Nederlands-Duitse grensregio is het project DIGIPRO van start gegaan. Bij Digipro draait het om de digitale transformatie van producten, productieprocessen en bedrijfsmodellen. Binnen Digipro zijn er vijf modules, die lopen van de oriëntatiefase tot conceptontwikkeling en uiteindelijk de bouw van prototypen. Digipro ondersteunt mkb’ers daarnaast met voorlichtingsbijeenkomsten en workshops, coaching, clustering met andere mkb’ers en kennisinstellingen uit het buurland en uitwisseling over de grens tussen Smart Industry-field labs en andere shared facilities.

Nieuwe innovaties

De behoefte van producenten van discrete producten/materialen, om de kwaliteit van haar producten te kunnen garanderen, is de laatste jaren sterk gegroeid. TEVEL heeft hiervoor een volautomatisch kwaliteitsinspectie systeem (prototype) ontwikkeld, in nauwe samenwerking met een Duitse partner, Jürgen Kemenas van SMD Production Technology. De ontwikkeling van dit innovatieve systeem is mede mogelijk gemaakt door een Nederlands-Duitse samenwerkingssubsidie. Juist bij onbekende, technisch uitdagende, vraagstukken is het financiële risico vaak groot; vandaar dat de subsidie een welkome aanvulling was op het ontwikkelingsbudget.

Het kwaliteitsinspectie systeem maakt gebruik van een vision-camera, waarmee hoog-nauwkeurige optische beelden worden gemaakt. Door de vision-camera op een X-Y-Z-slede te plaatsen, kan deze zich in alle richtingen verplaatsen, en daarmee ook op grote producten kwaliteitsinspectie uitvoeren.

Naast bovengenoemd systeem heeft TEVEL nog enkele andere innovatieve projecten getoond, waarbij kwaliteitsinspectie (vol)automatisch wordt uitgevoerd. De EZ delegatie was onder de indruk van de innovatieve bedrijvigheid die tentoongespreid werd tijdens het bezoek.

Onderwijs

Op de vraag hoe TEVEL zorgt dat ze ook in de toekomst over goed geschoolde engineers kunnen blijven beschikken; geeft Sülter aan dat TEVEL de contacten met de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen) heeft aangehaald. Door inzet van HBO-stagiaires en afstudeerders (W en E), kunnen de studenten ervaring opdoen in de praktijk; en heeft TEVEL een goed idee van de kwaliteit van het onderwijs. Om betere aansluiting van theorie op praktijk te krijgen, heeft de HAN onlangs een nieuwe onderwijsvorm in het leven geroepen: ‘duaal leren’. Waarbij de student 2 dagen per week naar school gaat; en 3 dagen op een leer-werk plek actief is. Ook TEVEL heeft aan 2 ‘duaal lerende’ studenten, een leer-werk plek ter beschikking gesteld.