Non-contact absoluut encoder MMK36

De nieuwe MMK36 encoder van Lika Electronic, is de enige non-contact absoluut multi-turn encoder op de markt. Deze magnetische encoder blijft betrouwbaar en veilig functioneren, onder de meest zware bedrijfsomstandigheden. De MMK36 encoder is ideaal voor positiemetingen bij snelheden tot wel 40.000 RPM; en biedt ontwerpers een robuuste en ruimtebesparende meet-oplossing vrij van bewegende delen, contact, wrijving en slijtage.

Typische eigenschappen MMK36 encoder

  • Multi-turn absoluut encoder
  • Zonder lagers en zeer compact ontwerp
  • Non-contact en daardoor geen slijtage-werking
  • IP67 / IP68 afscherming met afgeschermde elektronica
  • Hoge toerentallen tot wel 40.000 RPM
  • Resolutie tot wel 29 bits: 8192 CPR x 65.536 omwentelingen
  • SSI-interface

TEVEL (Westervoort) is de officiële partner voor Lika Electronic in Nederland en adviseert c.q. levert ook deze nieuwe encoder.De MMK36 encoder gebruikt een RVS holle as met geïntegreerde magneet en een volledig gescheiden sensorkop, dit verhoogt de robuustheid en betrouwbaarheid van de encoder. De magneet heeft een holle as van 6, 8 of 10 mm voor montage op de uitgaande as van een motor, actuator of schijf. De magneet en de sensorkop zijn volledig onafhankelijk en werken zonder contact en mechanische verbinding met elkaar. Dit voorkomt volledig (!!) dat schokken, trillingen, mechanische spanningen en wervelstromen van de draai-as naar de elektronica worden doorgeleid.

De afwezigheid van slijtdelen, zoals lagers, verzekeren een lange levensduur, efficiëntie en veilige signaaloverdracht. Er is geen reden tot bezorgdheid over lager-slijtage, as-belasting of mechanische oververhitting. Bovendien zorgt de robuuste en compacte behuizing (tot een afscherming van IP68) voor een betrouwbare werking onder de meest zware bedrijfsomstandigheden en heavy duty applicaties..

Deze eigenschappen maken de MMK36 encoder bij uitstek geschikt voor de zwaarste industriële omgevingen, zoals mijnbouw, offshore-apparatuur, staalfabrieken, bedrijfswagens en (land)bouwmachines. Dankzij de geavanceerde magnetische detectie-elektronica, kan de MMK36 encoder worden toegepast voor een nauwkeurige positiebepaling bij toerentallen tot wel 40.000 RPM.

De MMK36 encoder levert absolute positie-informatie met een totale resolutie tot wel 29 bits (8.192 CPR x 65.536 omwentelingen) via een SSI-interface in Binary of Gray code.

Tevens is een nul setting en zijn telrichting functies beschikbaar. Zowel axiale als radiale kabel-aansluitingen zijn mogelijk. Omgekeerde polariteit en kortsluit-beveiligingen verhogen het veiligheidsniveau van de MMK36 encoder nog verder.