Heavy-Duty en ATEX encoders

TEVEL presenteert Heavy-Duty en ATEX encoders van Lika Electronics. Het betreft een uitgebreid assortiment heavy-duty en ATEX encoders, die zijn ontworpen om te worden ingezet in verschillende extreme omstandigheden.

 Extreme omstandigheden, zoals:

Olie- en gasfaciliteiten, offshore- en maritieme installaties, on/off-shore windturbines, scheepsbouwindustrie, zware voertuigen en bouwmachines, mijnbouw, ijzer- en staalindustrie, chemische industrie, voedingsmiddelen industrie, benzineraffinaderijen, laboratoria, verfmachines en kunstmestfabrieken.

Heavy-duty encoders

Elke extreme omstandigheid stelt speciale eisen aan de componenten. Hiervoor heeft LIKA een reeks Encoders ontwikkeld, speciaal voor deze omstandigheden.

De heavy-duty encoders hebben robuuste behuizingen gemaakt van extra dik aluminium of roestvrij staal en over heavy-duty kogellagers. (zie C101 en AM58K). Deze lagers zijn bestand tegen zware mechanische stress, schok- en vibratiebestendig, en kunnen tegen zware axiale en radiale asbelastingen.

Frameless encoders

Voor deze kritische toepassingen zijn frameless encoders ook een prima oplossing. Door de afwezigheid van een kogellager gaat het hierbij over een contactloze uitvoering.

Mede door het magnetisch uitlezen van de encoderdata en een met hars ingegoten elektrisch circuit met speciale oppervlaktebehandeling en afdichting, zijn deze optimaal beschermd en bestand tegen zoutwatercorrosie, reinigingsmiddelen en chemische verontreinigingen.
Het assortiment van heavy-duty encoders omvat zowel optische als magnetische meettechnologie.

De geselecteerde hoogwaardige elektronica componenten zijn over gedimensioneerd en in hars-gegoten.

Tevens zijn ze bestand tegen grote temperatuurschommelingen tot -40°C / +100°C. Signalen over lange afstanden, tot wel 300 mtr, zijn mogelijk door Power Push-Pull en Power Line Driver output circuits.

Om betrouwbaarheid te verbeteren en de veiligheid van gegevens verder te vergroten bevat het assortiment ook redundante encoders met afzonderlijke sensoren en/of onafhankelijke galvanisch gescheiden dubbele uitgangscircuits, voeding-circuits, bedrading en dubbele encoders.

ATEX encoders

ATEX-encoders zijn ontworpen voor een breed scala aan kritieke toepassingen in explosiegevaarlijke omgevingen.

  • XC77 en XAC77 series ATEX gecertificeerde incrementele en absolute encoders; het zijn “high protected” categorie 2 gecertificeerde encoders.

Ze bieden een luchtdichte, explosieveilige en drukvaste behuizing en hoog ontstekings-beschermingsniveau, tegen zowel gas- als stof-explosieve atmosferen.

ATEX-encoders zijn bestemd voor gebruik in de zones 1, 2, 21 en 22 en in de temperatuurklasse T6 (T85°C).

  • SMLAX + MRx incrementele en absolute modulaire encoder zijn IECEx- en ATEX-gecertificeerd voor gebruik in potentieel explosiegevaarlijke gebieden waarbij gebruik wordt gemaakt van brandbare gassen en zodanig zijn gemarkeerd als Zone 2, Gasgroep IIC en Temperatuurklasse T4 (-10°C +85°C);  ATEX categorie is 3G.
  • XAC80, IX58 en CX58 serie ATEX gecertificeerde encoders zijn incrementele en absolute encoders die zijn ontworpen om een “standaard bescherming” te bieden in een potentieel explosieve omgeving (categorie 3) en zijn toepasbaar in de zones 2 en 22 en geschikt voor een temperatuurklasse T5 (100°C).