SMAR4, Super Miniatuur Absolute modulaire encoder

TEVEL presenteert SMAR4 absolute modulaire encoder + MRA magnetische ring van Lika Electronics. Deze encoder is ultracompact, ultraplat, ultralicht, lagerloos en nauwkeurig.

De SMAR4 is de nieuwste off-axis absolute modulaire encoder van Lika Electronic. Hierbij is een open PCB leeskop gecombineerd met een MRA magnetische ring in een zeer compacte uitvoering.

SMAR4

Bij het ontwerpen van de SMAR4 is de focus voornamelijk gelegd op de grootte. Hierbij is het formaat uiterst klein, de open PCB-leeskop meet slechts 22,5 bij 6 mm. Deze grootte is zo uiterst mogelijk verkleind en verlaagd in gewicht om de integratie zo simpel mogelijk te houden. Hierdoor heeft het hoge prestaties in ruimte- en gewicht kritische toepassingen zoals:

 • Robotica
 • Robotgewrichten
 • Holle as motoren
 • Direct drive koppel motoren
 • Borstelloze en servomotoren
 • Videobewakingssystemen
 • Drones/UAV’s
 • Gimbals
 • 3D-printers
 • Elektromedische en laboratoriumapparatuur
 • OEM-apparatuur

PCB leeskop + MRA magnetische ring

De gecombineerde afleeskop heeft slechts een grootte van enkele millimeters, (22,5 mm x 6 mm x 3,9 mm) Door dit formaat is het ideaal toe te passen in de kleinste installatieplaatsen. De gecombineerde MRA ring is uitzonderlijk dun en axiaal gemagnetiseerd, het een buitendiameter van 34 mm met een maximale doorboring van 19 mm. De range van deze ring heeft een toerental wat op kan lopen tot 6.000 Rpm en een bereik van temperatuur tussen de -40°C +100 °C    (-40 °F +212 °F).

Absolute modulaire encoder

Deze encoder bevat geen as, lagers, flens of behuizing, kortom heeft het een frameloze en lagerloze constructie. Hierdoor is het mogelijk om een contactloze operatie te verkrijgen waardoor componenten niet aan elkaar bloot worden gesteld, dit voorkomt slijtage en mechanische vermoeidheid. Naast het feit dat de SMAR4 encoder frameloos is, is deze zowel uitgerust met SSI en BiSS C-mode absolute interfaces. Door deze combinatie worden zowel unidirectionele als bidirectionele communicaties ondersteunt tussen de encoder en de controllers. Hierdoor kan de controller de informatie ‘lezen’ en de tegelijkertijd schrijven in het geheugen van de encoder. In dit geheugen worden alle encoderidentificatie-informatie opgeslagen en bewaard. Daarbij is de beschikbare resolutie tot 19 bits (tot 524.288 reanimatie).