Lineaire positie meting op maat !

Aanleiding

Voor een lineaire positie meting in een medisch apparaat, wordt gebruik gemaakt van een multiturn potentiometer gemonteerd op een servomotor. De potentiometer geeft een analoog signaal (van 0 tot 5V over een lengte van 6750mm) naar de besturing. Sleepcontacten in de potentiometer veroorzaken weerstand en slijtage tijdens gebruik. Hierdoor functioneert de meting niet betrouwbaar meer na een beperkte gebruiksperiode. Men is op zoek naar een oplossing die onderhoudsvrij, langdurig en betrouwbaar blijft werken.

Uitgangspunten

Dit vraagstuk is opgepakt door TEVEL. Als encoderspecialist is ons gevraagd of het mogelijk is om de potentiometer te vervangen door een (maatwerk) encoder, met de volgende uitgangspunten:

  • Sensor dient hetzelfde signaal naar de besturing te versturen, zodat deze niet aangepast hoeft te worden.
  • Sensor dient in bestaande constructie te passen, zodat het apparaat niet aangepast hoeft te worden.
  • Sensor dient vooraf ingeregeld en afgesteld te worden, zodat service engineer de sensor eenvoudig kan uitwisselen.
  • EMC straling van nieuwe sensor dient te voldoen aan de norm voor medische apparaten.

Technische uitdaging

Op basis van bovenstaande uitgangspunten hebben we een programmeerbare multiturn absoluut encoder (Lika EM58) met hoge resolutie (12 bit: 4.096 codes per omw – max 16.384 omw) geselecteerd, met een analoog uitgangssignaal. Uitgaande as en bevestigingsgaten worden passend gemaakt op de bestaande constructie. Om te voldoen aan de gestelde EMC eisen wordt gebruik gemaakt van een speciale afgeschermde kabel incl sub-D connector.

Vooraf instellen meetwaarden

De encoder (inclusief trekdraad-huis) wordt in een testopstelling geplaatst, waar de lineaire positie meting van ca 1500mm gesimuleerd wordt. Hiermee kan op de beginpositie 0V en op de eindpositie 5V ingesteld worden.

Dergelijke slimme oplossingen kenmerken de werkwijze van ons bedrijf. Bent u ook op zoek naar slimme maatwerk-oplossingen voor uw encoder-vraagstukken? Neem contact op, we helpen u graag!