Kit encoders

Kit encoders zijn modulair opgebouwde optische of magnetische encoders die eenvoudig kunnen worden aangepast in bijna elke vorm en in diverse formaten.

De kit encoders van TEVEL zijn beschikbaar als optische of magnetische encoders, als incrementele of absolute encoders en als singleturn en multiturn encoder. Ze kunnen tot zeer hoge resoluties aan (26 bit).

Frameless encoders

Het fundamentele verschil tussen conventionele encoders en kit encoders is, dat de laatste uit twee delen zijn opgebouwd zijn. Een gecodeerde schijf of magnetische ring en een leeskop of sensor worden rechtstreeks geïntegreerd in de applicatie. De schijf of ring wordt in of aan het roterende deel bevestigd en fungeert als rotor. De leeskop of sensor wordt aan het statische deel bevestigd en acteert als stator. De delen moeten op de juiste wijze ten opzichte van elkaar worden gepositioneerd. De resulterende encodes hebben geen as, lagers en in sommige gevallen ook geen frames.

Robuust, onderhoudsvrij en compact

Rotor en stator hebben geen bewegende delen zoals lagers, assen en frames. Ze kennen dus geen slijtage en werken contactloos. Omdat geen sprake is van mechanisch contact, is er ook geen risico op storingen als gevolg van trillingen, schokken of mechanische belasting. Dit voorkomt slijtage aan machines, stilstandstijden en onderhoud. Omdat geen mechanische delen aanwezig zijn, zijn deze kit-encoders compact van formaat, hebben ze een zeer laag profiel, minimale dikte en minimaal gewicht. Dat betekent dat ze eenvoudig ook in beperkte ruimtes kunnen worden gemonteerd, bijvoorbeeld in direct-drive aandrijvingen. De magnetische kit encoders zijn nog compacter uitgevoerd dan optische kit encoders.

Encoder op maat

De modulair opgebouwde kit encoders kunnen eenvoudig worden aangepast in bijna elke vorm en in diverse formaten. Hun mechanische en elektrische eigenschappen (ondersteuning type en materiaal, via holle diameter van de schacht en ring met PCB vorm en grootte, montage configuratie, resolutie, type interface en elektrische aansluiting, diagnostische gegevens, enz.) kunnen worden afgestemd op de individuele behoeften en eisen van de markt. Magnetische encoders geven nog meer flexibiliteit en vrijheid van ontwerp en bieden de markt een scala aan encoder configuraties.

Applicaties

De kit encoders zijn vooral ontworpen voor directe opname in systeemontwerpen. Ze vinden onder meer toepassing in de lucht-en ruimtevaart, robots en robotgewrichten, de automobielindustrie, halfgeleiderindustrie, optische tracking-systemen, AGV-systemen, medische en

chirurgische apparatuur en instrumenten, radarsystemen en antennes, industriële mechatronische toepassingen en outdoor-applicaties.

 

Meer weten?

Hans Blauw

Senior account manager
026 - 303 0060 h.blauw@tevel.nl

Wilbert Coenen

Account manager
026 - 303 0060 w.coenen@tevel.nl

Bekijk ook andere encoder oplossingen