Lift-encoders en accessoires

TEVEL adviseert en levert encoders / tacho generatoren van LIKA  en Global Encoder (W + S ), die speciaal voor de lift-industrie zijn ontwikkeld. Zo worden deze encoders gekocht door een groot aantal liftbedrijven waar onder Thyssen Krupp, Orona, Otis, Astra, Skylift, Wittur, Schindler, etc. Deze worden toegepast in diverse liftinstallaties. Voor de meeste pulsgevers c.q. encoders kan TEVEL een 1 op 1 vervanger direct uit voorraad leveren.

TEVEL adviseert en levert ook verschillende accessoires behorende bij de lift-encoders; zoals koppelingen, meetwielen en montage steunen.

 

Uit voorraad leverbaar

Volle-as encoders met as-maat 6mm, 8mm en 10mm 1024 pulsen/omwenteling en 10 meter kabel. Universele spanning TTL / HTL voor een hoge mate van compatibiliteit en uitwisselbaarheid.

Holle-as encoders met 1024 pulsen vanaf as-maat 8mm tot 44mm dus ook de veel gevraagde 25mm, 30mm etc. met 10 meter kabel.
Liftencoders vanaf 44mm kunnen wij in enkele dagen leveren. Zelfs t/m een asmaat van 100 mm

Wij denken graag  in oplossingen ook in gevallen met moeilijk te verkrijgen encoders.

 

 

Lift encoder brochure

Lift toepassingen

Doel van de liftmotor is om een liftkooi met of zonder passagiers gecontroleerd en comfortabel omhoog of omlaag te bewegen. Deze gecontroleerde beweging wordt mede mogelijk gemaakt door de liftbesturing. Dit is een computer die de snelheid van de liftkooi regelt en volgens norm zo nauwkeurig mogelijk bij de diverse verdiepingen laat stoppen. De liftbesturing (controller) verkrijgt zijn informatie, zoals snelheid en positie van de liftkooi, via een meetinstrument (encoder) die op de as van de liftmotor is geplaatst.

Op diverse punten worden lift-encoders ter controle toegepast. Denk hierbij aan snelheidsbewaking, slippen van de kabel, positie van de liftdeur en het meten van het rijgedrag.

 

 

Tachogenerator

Een elektromechanische generator is een apparaat geschikt voor het produceren van elektriciteit. Dit zou je kunnen vergelijken met een fietsdynamo; hoe harder je fiets des te sneller draait de dynamo-as des te hoge is de spanning welke door de ‘tacho’ wordt gegenereerd.

Een tachogenerator is zeer geschikt voor het meten van de as-snelheid in mechanische systemen. De tachogenerator welke door TEVEL wordt geleverd is een 1 op 1 vervanger voor de bekende Radio Energie tacho met REO-444 flens. Direct uit voorraad leverbaar is de LIKA FDBO-60. Deze produceert 60 volt bij 1000 omw./min. Toepassingen, vaak in een KONE greenstar omgeving, worden d.m.v. een friction wiel op de tractieschijf geplaatst. Ook tractieschijf meeloopwielen zijn uit voorraad leverbaar.

Accessoires

TEVEL levert ook de bijbehorende koppelingen, friction wielen en encoderbeugels.

Deze componenten kunnen samengebouwd worden tot een complete lift encoder montage set.

Complete liftencoder montage set

In vervolg op vragen van onze lift-klanten hebben we complete liftencoder montage sets samengesteld. Opgebouwd uit een liftencoder (I58), montagesteun, vlinderkoppeling en encoder-adaptor (met M10 of M12) direct aan te sluiten op de aandrijfas van uw lift motor installatie.

Digitale aanwijsinstrumenten

TEVEL levert diverse uitlees-instrumenten die verschillende waarden kunnen weergeven.

Zo zijn er modellen die een afstandswaarde kunnen weergeven in inches of millimeters, maar ook geschikt zijn om een hoekverdraaiing te meten. Er zijn standalone displays die door een batterij worden gevoed,  maar ze kunnen ook worden voorzien van een 24 VDC of 230 VAC voeding. De meeste modellen kunnen in een panel worden gemonteerd. Verschillende ingangssignalen zijn mogelijk. Zo zijn er aanwijsinstrumenten die een incrementeel signaal kunnen uitlezen, maar ook een absoluut SSI signaal of een analoog signaal.

Koppelingen

TEVEL kan diverse soorten koppelingen uit voorraad leveren.

Dit om montage aan een motor-as te vereenvoudigen of om trillingen van de motor naar de encoder op te vangen. Zo zijn er koppelingen uit kunststof of aluminium en veerkoppelingen. TEVEL levert ook koppelingen met verschillende boringen, bijvoorbeeld van 6 mm naar 8 mm. Andere maten zijn ook mogelijk.

Meetwielen

Meetwielen worden vooral toegepast voor lengtemetingen van stof, papier, hout of metaal. Ieder materiaal vereist een bijpassend loopvlak van het meetwiel. Zo zijn er meetwielen waarvan het loopvlak kan bestaan uit glad of genopt rubber of uit een geribbeld aluminium loopvlak.

De meetwielen van TEVEL hebben een omtrek van 200 mm en 500 mm en kunnen op een encoder worden geplaatst met een as-maat van 6 mm t/m 12 mm.

Montagesteunen

Om montage van een encoder te vereenvoudigen, kunnen encodersteunen een uitkomst zijn. TEVEL levert voor iedere encoder een passende steun.

Ook zijn wij in staat om een klantspecifieke montagesteunen te ontwikkelen. Vraag onze specialisten naar de mogelijkheden.

EncoderKabels

TEVEL levert kabels voor motoren en encoders, in elke gewenste lengte uitgevoerd met klantspecifieke connectoren.

Meer weten?

René van den Eijkel

Sales Engineer
026 - 303 0060 r.vdeijkel@tevel.nl

Wouter Spaan

Sales Engineer
026 - 303 0060 w.spaan@tevel.nl

Bekijk andere encoders oplossingen